Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Vikten av att bygga tillgängliga webbplatser

Av Joakim Sommar Lästid: 1 minut

Att anpassa webben för olika behov är såklart inte ett nytt fenomen, det är vardagsmat för alla som arbetat med webbplatser sedan internets begynnelse. Däremot är det många webbplatser idag som fortfarande inte är tillgänglighetsanpassade.

Detta gäller även verksamheter som har tillgänglighet som krav på sig enligt DOS-lagen (Digital Offentlig Service-lagen). Kraven började gälla för nya webbplatser från 23 september 2019 och ett år senare, 23 september 2020, för befintliga webbplatser. Kraven från DOS-lagen gällande webbplatser handlar om att anpassa tillgängligheten så att ingen hindras från att använda webbplatsen på något sätt.

Vilka berörs av de nya direktiven?

Nya är de kanske inte riktigt längre, det har ju gått några år. Men två år för att anpassa sig kan vara en kort tid för en stor verksamhet, särskilt de som inte har en bra plattform i grunden.

De som berörs i dagsläget är offentliga aktörer som arbetar med digital service. En offentlig aktör kan bland annat vara en myndighet, kommun, region eller kommunala och statliga bolag. Men begreppet inkluderar även vissa privata aktörer med offentlig finansiering inom exempelvis skola, vård och omsorg.

Osäker om din webbplats berörs?
Läs mer om vilka aktörer som måste följa DOS-lagen.

Låt alla få uppleva webben

Även om du inte berörs av direktiven så bör du ändå anpassa innehållet så att alla kan ta del av din webbplats. Tillgänglighet berör alla förr eller senare. Tänk på att det kan finnas många av dina besökare som kan ha olika svårigheter. Tillgänglighetsanpassning görs inte för en speciell grupp, utan vem som helst kan råka ut för något som gör att det skulle ha underlättat med en tillgänglig webbplats – Till exempel synnedsättning eller en temporär funktionsnedsättning som en bruten handled.

En webbplats som inte sätter några tekniska hinder för att försvåra för människor, fungerar ofta även bra i sökmotorer. Det är också så att en tillgänglig webbplats ofta har designats och utvecklats så att funktioner, struktur och innehåll fungerar bättre för alla besökare, så att hela användarupplevelsen blir bättre. 

Vi på Epinova har alltid lagt stor vikt vid att anpassa våra kunders webbplatser efter webbdirektiven WCAG (Web Content Accessability Guidelines) som är en internationell standard för tillgänglighetsanpassning på webben. Vårt mål är att alla ska kunna uppleva webben!

Är du i behov av en tillgänglighetsanpassad webbplats byggd på en kvalitativ plattform där du har möjlighet att göra ändringar själv? Hos oss finns utvecklare med specialistkompetens inom teknisk tillgänglighetsanpassning såväl som designers med kompetens inom struktur och det visuella som utgör en stor del av tillgängligheten.

Vi finns här för att stödja dig genom hela din digitala resa med strategi, UX och design, utveckling och lansering, till förvaltning och support, och att bygga en tillgänglig webb. Vi arbetar med Optimizely som plattform. Prata med oss!

Vi vill gärna höra vad du tycker om inlägget

1
    Joakim Sommar i soffa
    Joakim Sommar

    Design | UX-/UI-designer

    Läs alla blogginlägg av Joakim Sommar