Berätta lite om din bakgrund

Jag började plugga systemutveckling för att det fanns gott om jobb. Jag visste egentligen inte riktigt vad jag gav mig in på, men det visade sig ganska snabbt att jag tyckte att det var jättekul. I början hade vi en kurs i SQL server och redan då insåg jag att SQL server kanske var inte det roligaste, men till och med det tyckte jag var väldigt skoj! Då förstod jag att jag hade träffat rätt.

När man tycker att något är väldigt kul, ja då blir utbildningen ganska enkel. Jag pluggade tre år i Örebro och när jag var klar fick jag jobb som utvecklare för en ”Mina-sidor”-lösning hos ett elbolag. Tekniken var .net MVC och det kändes väldigt spännande att hålla på med. Jag trivdes bra, speciellt i början när jag fick lära mig en massa nya saker. Men efter ett tag började det kännas lite trögt. Det var ett stort danskt bolag som var rätt så toppstyrt och med en hierarkisk företagsstruktur där order som skulle verkställas kom uppifrån. Jag visste att det fanns gott om it-jobb i Stockholm så jag beslutade mig för att söka och så småningom flytta.

Först jobbade jag som frontend-utvecklare för ett företag som utvecklar personalsystem. Återigen var det ett ganska stort sammanhang där man inte riktigt lärde känna sina kollegor. På mitt våningsplan satt 50 personer och jag visste inte ens vad de jobbade med, så jag sökte mig vidare. Jag fick jobb på ett företag inom e-handel och där stannade jag i nästan fyra år.

Vi byggde e-shoppar med integrationer mot tredjepartstillverkare. Det var väldigt roligt, jag lärde mig mycket och trivdes bra.

Jag förstod då att det är på det lite mindre bolaget jag trivs bäst. När jag så småningom började kika efter andra jobb hittade jag Epinova. Eller rättare sagt, det var VD:n Linus som hittade mig, och på den vägen är det.

Vad var det som gjorde att du valde Epinova?

Jag gick in på webbplatsen och läste om andra utvecklare som jobbar här. Epinova verkade vara ett väldigt trevligt ställe och det var just den familjära känslan jag gillade. Jag läste Emils intervju och han beskrev ungefär samma erfarenheter som jag har av större företag där man bara känner några få. Det känns bättre att känna alla lite grann, att kunna prata med alla istället för att det är hundratals personer som man inte har kontakt med och inte vet vad de gör.

Det jag också gillar här är att jag även har nära kontakt med de som tar viktiga beslut. De är inte högt ”däruppe” någonstans och svåra är nå. Det är på det hela taget en mycket trevligare miljö att jobba i.

Vad är det du gillar med att jobba som utvecklare?

Det är problemlösningen. Att få lösa problem som en kund eller klient har och där jag tycker att det anväds spännande teknik. Jag är fullstack-utvecklare så jag har hyfsad koll från databas ända fram till gränssnitt. Jag har en övergripande bild av hela kedjan och även om jag inte är superbra inom alla områden så har jag ändå koll. Det tycker jag är kul.

Det är svårt att vara specialist på allt samtidigt, ja det är nästan omöjligt, för det finns så otroligt mycket att lära sig. Man har sin tyngd någonstans, i backend eller frontend, men som fullstack så har man ändå en övergripande koll på vad som händer. Så att det inte är radioskugga på vissa delar, så att man inte fattar någonting. Det, och att lösa problem tycker jag är roligt. 

Christian bland kolonner  utomlands

 

Vad hoppas du på framåt?

Just nu är det onboarding och jag kör några online-kurser. Det jag ser fram emot är att få jobba i uppdrag som jag gillar, att få jobba i team och utvecklas mycket. Jag har fått ett fint mottagande och jag tror verkligen att jag kommer att trivas. Alla utvecklarna är väldigt duktiga. Jag ser fram emot att kunna gå vidare i min kunskap som utvecklare. Och så ser jag fram emot att vi ska ha roligt ihop och att vi ska kunna ses på kontoret efter sommaren när folk har vaccinerat sig.

Sist men inte minst, vad gör du på fritiden?

Jag gillar att träna och gymmar mycket. Nu under Corona har jag kört egen träning och en hel del löpning. Jag gillar också privatekonomi och att investera i börsen. När jag fyllde 30 år kom jag på att jag inte vet hur man sparar pengar, hur man investerar, och jag tänkte att det måste jag ju kunna. Så jag började suga upp kunskap och information på nätet. Läste allt jag kunde hitta, hur det fungerar, vad man ska tänka på osv. Det var riktigt roligt och det är faktiskt inte så komplext som man kan tro.  

Jag och min sambo gillar båda att resa, att se oss om och lära oss saker. Sedan gillar jag elektronisk syntmusik. Jag skapar, ja programmerar själv elektronisk musik. 

Min sambo är arkitekt och hon har ett arkitektritat sommarhus utanför Stockholm dit vi åker på helgerna. Vi har lite höns och det är fin miljö och mysigt att komma ut på landet. 

Christian utomlands

Möt några av våra anställda

Lär känna Bryan

Bryan gillar att resa - vattenfall på Island

Bryan fann kärleken och flyttade till Sverige. Som nybliven småbarnsfar känner han stolthet över Epinovas värderingar.

Lär känna Mia

Islandshästar på Island

För Mia är det viktigt med flexibilitet och möjligheten att kunna jobba hemifrån då och då, nu när hon och sambon köpt hus på landet.

Lär känna Wezz

Eldkonst med facklor

Wezz är senior frontend-utvecklare, arkitekt och Tech-lead som gillar eldartisteri och att bygga riktigt bra webblösningar på Episerver.