Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Tillgänglighet i en AI-driven värld

Av Ahmet Ordulu Lästid: 2 minuter

Med hjälp av AI-lösningar kan tillgänglighet på webbar och webbappar förbättras. Ahmet listar 5 spännande AI-lösningar för tillgänglighetsanpassningar inom tech-industrin.

Nu när allt fler AI-relaterade lösningar börjar se dagens ljus, funderar jag som frontend-utvecklare med fokus på tillgänglighet, på vilket sätt jag kan förbättra saker och utveckla lösningar med hjälp av AI på ett sätt som man inte kunnat tidigare.

När vi tittar ur ett tillgänglighetsperspektiv så finns det ett antal AI-lösningar som redan idag förbättrar webben för personer med nedsättningar. Här listar jag mina topp fem spaningar som jag tror kommer att spela en betydande roll, speciellt med tanke på det nya tillgänglighetsdirektivet som börjar gälla i juni 2025.

1. Automatisk bildtextning

Vi har redan sett hur man använder AI för att generera alt-texter för bilder som AI läser in. Det syftar till att göra bilder tillgängliga för alla användare, särskilt de som är synskadade eller blinda. När bilduppladdning och bildhantering har blivit en del av vardagen genom sociala medier så kan vi se att automatisk bildtextning är ett stort plus för alla synskadade. Det görs genom maskinlärning och ett så kallat datorseende som låter AI-modeller tränas för att sedan känna igen bilden, och snabbt spotta ut en text, baserad på vad som identifieras. Det här är funktionalitet vi på Epinova redan använder och har tillgänglig i vår egen Epinova AI Assistant.

2. Förbättrade skärmläsare

Skärmläsare kan med hjälp av AI översätta och läsa av komplexa element som diagram och ge användaren information i realtid. Många av dagens webbplatser innehåller mer dynamiskt innehåll än för några år sedan. Här kan AI komma in som en bra hjälp. Genom att meddela när viktiga uppdateringar sker, i realtid, utan att behöva störa användaren med mer information. Källa: JAWS picture smart AI

3. Realtids­översättningar för videos och media

Något som Google translate redan håller på med och som finns i vissa delar av YouTube. Med hjälp av AI kan man fånga upp rösten på en video och översätta den till det språk som önskas. Det här är inte helt funktionellt ännu men är absolut något att se fram emot. Funktionaliteten kan hjälpa besökare som tittar på videos på en webbplats och som kanske önskar sig ett annat språk än det standardspråk som används i videon. Källa: Google translate AI

4. Förbättrad teckenspråks­tolkning

Även här kan AI komma in som en stor hjälp för de som är döva eller hörselskadade. Att kunna översätta teckenspråk till tal och text ser jag som en stor vinst i tillgänglighetens värld och det kan bidra till en helt ny publik av användare/besökare på din webb. Speciellt också om man kan vända på det och göra så att man kan omvandla tal och text till teckenspråk.

5. Text och kommunikations­hjälpmedel

Det finns redan idag ett antal AI-verktyg som generar text åt dig. Det jag ser framåt är att även detta kommer att utvecklas mer för att göra texten mer läsbar och till exempel anpassa texter för personer med dyslexi eller någon annan form av problem med läsförståelsen.

Summering

Som utvecklare ser jag fram emot att implementera olika AI-lösningar så att jag med hjälp av AI kan göra webben extra tillgänglig för alla. Det ska vara enkelt att ta sig igenom webbplatser och webbappar, och att ta till sig information, oavsett funktionshinder. Jag är övertygad om att med hjälp av AI så kan vi göra morgondagens digitala lösningar ännu mer tillgängliga för alla.

Bilden är genererad i PhotoShop med hjälp av AI.

Vill du veta mer eller har funderingar, skriv gärna en kommentar! 

Vi vill gärna höra vad du tycker om inlägget

Ahmet Ordulu

Ahmet Ordulu

Frontend-utvecklare

Läs alla blogginlägg av Ahmet Ordulu