Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Episerver heter nu Optimizely

Från Alvik till New York på 20 år

Episerver är ett väletablerat namn i Sverige inom webbpublicering, då många företag, myndigheter och organisationer använder CMS-plattformen för sina externa webbplatser och intranät. Numera heter både företaget och produkten Optimizely.

Företaget Elektropost startade i slutet av 90-talet av grundaren Mikael Runhem. Från början utvecklade man ett mail-system, Episerver, men under tidigt 2000-tal blev inriktningen webbpublicering i det man kallar för CMS-plattform, content management system.

Tre viktiga målgrupper

CMS-produkten Episever gjorde det möjligt för redaktörer att publicera innehåll på en webbplats utan att behöva kunna HTML. Man la stor vikt vid tre målgrupper, kunder, utvecklare och redaktörer. Kunderna fick ett säkert och bra system med färdiga funktioner och där man snabbare kunde lansera sina webbplatser.

Utvecklarna fick en produkt baserad på Microsoft-teknologi och med en öppen arkitektur vilket gjorde det enklare att utveckla i och integrera externa system mot.

Redaktörerna fick ett användarvänligt gränssnitt, med en trädstruktur med förhandsvisning så att man tydligt kan se de sidor och det innehåll man skapar. Episerver blev snabbt känt som "redaktörens verktyg", och populärt bland redaktörer, just för sin enkelhet att skapa innehåll.

Från Alvik till New York

Allteftersom produkten utvecklades med nya funktioner och tilläggsmoduler expanderade företaget utanför Sveriges gränser, både i norden, UK och övriga världen. Resan har gått från det lilla företaget i Alvik utanför Stockholm, till ett internationellt produktbolag med över 1500 anställda och huvudkontor i New York 20 år senare.

Försäljningen sker via ett partnernätverk, där partners delas in i olika nivåer baserat på både försäljning och antal certifierade utvecklare. Idag är har företaget över 700 partners i olika nivåer.

Episerver byter namn till Optimizely

År 2020 köpte Episerver företaget Optimizely, och 2021 bytte både plattformen och företaget namn till Optimizely, då Optimizely är ett mer väletablerat namn i USA.