Att satsa på tillgänglighet och inkludering i digitala tjänster och produkter ger flera konkreta fördelar. Genom att skapa digitala tjänster som alla kan använda når ni en större målgrupp och konverteringar ökar, samtidigt som det säkerställer att lagkrav följs och minskar juridiska risker. Även SEO förbättras av tillgängligt innehåll. Tillgänglighet och inkludering är inte bara rätt ur ett socialt perspektiv, det är en konkurrensfördel som ger både affärsnytta och kundvärde.
Tillgänglighet
I takt med att lagar och direktiv införs ställs högre och högre krav på tillgänglighet, krav som är här för att stanna. Det är inte längre en fråga om valfrihet, utan det är en fundamental aspekt – en hygienfaktor – för en professionell webbutvecklare eller designer. Kort och gott något som alla företag borde prioritera.
Tillgänglighet handlar inte bara om att göra digitala produkter mer användarvänliga, utan också om att förenkla vardagen för personer med tillfälliga eller permanenta funktionsvariationer. Det finns tydliga riktlinjer framtagna av WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) som om de följs säkerställer att digitala lösningar är tillgängliga. Dessa riktlinjer är indelade i tre nivåer – A, AA och AAA – och fungerar som en värdefull resurs för designers, utvecklare och alla som vill skapa tillgängliga digitala upplevelser.
A – är den lägsta ambitionsnivån och innehåller de högst prioriterade kraven, som tillräckligt hög färgkontrast mellan text och bakgrund så att användaren inte har svårt att läsa texten.
AA – måste uppfyllas av dem som har lagkrav på sig. Ett exempel är att video ska ha undertext och användaren ska kunna stoppa, pausa och spola fram- och tillbaka en video. Detta är den nivå vi på Epinova jobbar efter, om inte kunden har specifika krav eller behov av nästa nivå.
AAA – är den högsta ambitionsnivån. Här finns exempelvis riktlinjer om exceptionellt hög kontrast, flera navigeringsalternativ och förenklat innehåll. Det är så klart bra att uppfylla även dessa krav men de kräver ofta en högre ambition.
Tillgänglighetsanalys
Med vår expertis inom tillgänglighetsgranskning hjälper vi dig att se till att din webbplats både följer de internationella standarderna enligt WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) och främjar en inkluderande användarupplevelse.
Användarfokus och empati
Tillgänglighet handlar inte bara om att uppfylla krav, utan om att skapa digitala lösningar som fungerar för alla genom ett användarfokuserat och empatiskt arbetssätt. WCAG bygger på fyra grundprinciper. Att följa dessa principer underlättar att skapa inkluderande och användarvänliga digitala upplevelser.
Möjlig att uppfatta - Information och gränssnitt måste vara lätta att uppfatta och förstå.
Hanterbar - Alla funktioner ska kunna användas, även av personer som är beroende av hjälpmedel som skärmläsare eller röststyrning.
Begriplig - Gränssnitt och innehåll ska vara intuitiva, med tydligt språk och stöd för olika språkalternativ.
Robust - Digitala tjänster ska fungera konsekvent över olika enheter, plattformar och hjälpmedel.
Om vi inte medvetet inkluderar är risken stor att vi omedvetet exkluderar
Inkludering
Det är lätt att förväxla inkluderande design med tillgänglig design, men det finns en viktig skillnad:
Tillgänglig design
Handlar främst om att säkerställa att det inte finns några konkreta hinder som utestänger vissa användare, exempelvis dålig kontrast, otydlig struktur eller för liten text.
Inkluderande design
Fokuserar på att identifiera och rätta till exkludering på bredare plan, vilket ibland innebär att göra design mer tillgänglig – men också att skapa en känsla av representation och tillhörighet.
Inkluderande design är ett humanistiskt och empatiskt förhållningssätt med ett bredare perspektiv än tillgänglig design och handlar om att göra design och representativ för så många människor som möjligt. Målet är att designa för mångfald och inkludering och det sker genom att vi lär oss och förstår människor från olika bakgrunder och perspektiv. Det är ett tankesätt som uppmuntrar oss att ta hänsyn till faktorer som storlek, form, ålder, kön, sexualitet, etnicitet, utbildningsnivå, inkomst, språk, kultur, seder och till och med kostvanor när vi utformar produkter och tjänster.
Det kan handla om att välja bilder som representerar fler, reflektera över hur mycket information vi egentligen kräver från användarna när de ska signa upp på ett nyhetsbrev eller att vi använder ett språk som är svårt för vissa användare att förstå.
I designprocessen tänker vi på skillnaderna och styr designen så att den inkluderar fler, och får människor att känna sig välkomnade, sedda, hörda och trygga.