Ett designsystem hjälper till att skapa en konsekvent användar- och varumärkesupplevelse genom alla digitala kontaktytor. Återanvändbara komponenter skapar enhetlighet och förenklar skalbarhet. och tydliga standarder minskar både design- och utvecklingstiden. En snabbare lansering sänker kostnaderna, samtidigt som det frigör tid att jobba med innovation och annat som skapar exceptionella upplevelser.
Vad är ett designsystem?
I grunden är ett designsystem en uppsättning byggstenar och standarder. Det kan innehålla allt från färger, typsnitt och layouter till ett komponentbibibliotek, modulär kod, informationsstruktur och standarder. Designsystemet fungerar som ett gemensamt DNA för både designers och utvecklare och minskar dubbelarbete vilket snabbar upp utvecklingsprocessen. Istället för att skapa komponenter från grunden, om och om igen, kan designers och utvecklare återanvända sedan tidigare framtagna komponenter.
Varför ett designsystem?
Fördelarna med ett designsystem är många. Oavsett om du börjar i liten skala för en specifik lösning eller bygger ett designsystem som spänner över flera kontaktytor är designsystemet ett bra verktyg som förenklar arbetsflöden och skapar enhetlighet mellan tjänster och produkter. Designsystem säkrar inte bara användarupplevelsen, utan också den tekniska och formmässiga kvaliteten och det gör det lättare för olika team att samarbeta.
När ny design tillkommer eller när någon del behöver justeras så slår det igenom i hela systemet bara genom att uppdatera en specifik komponent. Designen behöver alltså inte upptaderas manuellt i alla vyer där justeringen ska in. Detta sparar både tid och arbete när det är dags att utöka eller förändra produkten eller tjänsten.
Men lika viktigt som vad ett designsystem innehåller är också hur det ska användas. I vissa fall hanterar det bara själva designen, medan det i andra fall även innehåller exempelvis vision och mål, designprinciper och hur man samarbetar i organisationen. Vad designstsyemt ska innehålla för just er, det kommer vi överens om tillsammans.