Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Varför uppgradera till Optimizely 12?

Av Linus Ekström Lästid: 3 minuter

Optimizely släppte sin 12:e huvudversion av sin DXP-plattform för ungefär 2 år sedan (då under varumärket Episerver) men det finns fortfarande många kunder som fortfarande använder äldre versioner.

Optimizely släppte sin 12:e huvudversion av sin DXP-plattform för ca 2 år sedan (då under varumärket Episerver). Detta var den största förändringen i plattformen på cirka 10 år med en förändring av den underliggande tekniska plattformen från Microsoft. I det här blogginlägget går jag igenom de stora fördelarna med att uppgradera till den senaste versionen samt en grov översikt över uppgraderingsprocessen. 

  • Tillgång till ny funktionalitet i Optimizely-plattformen
  • Förbättrad webbplatsprestanda
  • Minskade koldioxidutsläpp
  • Förbättrad produktivitet för utvecklare

Tillgång till ny funktionalitet i Optimizelys plattform och ekosystem 

Optimizely är helt klart på rätt väg, vilket har bekräftats i de senaste rapporterna från ledande analysföretag som Gartner och Forrester (se länkar nedan). Även om förändringarna i det redaktionella gränssnittet inte skiljer sig dramatiskt mellan version 11 och 12 har Optimizelys ekosystem vuxit en hel del och Optimizely-sviten (nu kallad Optimizely One) har mycket mer att erbjuda än bara CMS och Commerce. 

 https://www.optimizely.com/insights/forrester-wave-digital-experience-platforms-q4-2023/

 https://www.optimizely.com/insights/gartner-magic-quadrant-for-digital-experience-platforms/

Illustration of Optimizely One - The operative system for marketers
Optimizely One är det väl anslutna operativsystemet för marknadsförare

Optimizely har fortfarande stöd för version 11 och kommer förmodligen att göra det ett bra tag till, men genom att komma upp till den senaste generationen av plattformen får du tillgång till ny funktionalitet som släpps varje vecka. Det finns också en snabbt växande marknadsplats med tillägg och integrationer och att ha den senaste versionen låser upp många av dessa funktioner. Ett exempel på ett sådant tillägg är Epinova AI Assistant för Optimizely som hjälper redaktörer för mer produktivitet och kvalitet. 

 

Illustration of the Epinova AI Assistant
Epinova AI Assistant hjälper redaktörer att öka hastigheten och kvaliteten direkt i Optimizely DXP

 

Förbättrad webbplatsprestanda 

Du vet säkert redan att webbplatsens prestanda är en viktig del för att få en hög konverteringsgrad för dina besökare. Visste du också att webbplatsens prestanda har varit en del av Googles SEO-poängalgoritm i många år? Den senaste versionen av Optimizelys DXP-plattform bygger på Microsoft .NET, vilket är flera gånger snabbare än det tidigare använda (och med liknande namn) .Net Framework. Det finns mycket mer för att få en högpresterande webbplats än bara serverhastigheten, men detta är definitivt en viktig del av att få en toppresterande webbplats. Och med ett snabbt ramverk förenklar det också att få en personlig webbplats.

Minskade koldioxidutsläpp 

.NET Core-ramverket har återskapats med flexibilitet i åtanke. Det är mycket lättare än det tidigare ramverket. Det innebär att den behöver mindre resurser för att drivas, vilket kommer att resultera i mindre koldioxidutsläpp. För vissa kunder är steget upp till den senaste versionen av Optimizely också en bra chans att flytta till molnet vilket kan leda till ytterligare minskningar av koldioxidutsläppen (för den som är intresserad rekommenderar jag att läsa cloud-computing-efficiency-IB.pdf (nrdc.org)). De flesta av våra kunder använder Optimizely DXP med Microsoft Azure-baserad molnhosting inkluderad – och att köra på ett nordiskt baserat molncenter är ett riktigt bra sätt att se till att hålla nere utsläppen. 
 
Tips: En bra källa för att kontrollera utsläpp per plats är https://app.electricitymaps.com/map. 

 

Screen shot from Electricity Maps showing a live snapshot of the amount of CO2 generated for energy production in each region
Skärmdump från elkartor som visar en ögonblicksbild i realtid av mängden CO2 som genereras för energiproduktion i varje region

Förbättrad produktivitet för utvecklare

Eftersom .Net är snabbare att köra påskyndar det utvecklarnas produktivitet. Det är också plattformsoberoende, vilket innebär att utvecklare är fria att arbeta på antingen Windows eller Mac. Om du inte gör mycket kontinuerligt arbete på din webbplats kanske detta inte är ett stort problem, men annars kommer en uppgradering att resultera i snabbare utvecklingscykler och därmed en förbättrad ROI på dina investeringar i utveckling. Dessutom vill de vassaste utvecklarna oftast kunna arbeta med den senaste tekniken som gör dem mer produktiva, så att släpa efter för långt efter innebär också att du inte får tillgång till de mest begåvade utvecklarna. 

Uppgradera eller bygga om? 

Vi brukar börja med att göra en lösningsgenomgång av kundens nuvarande lösning, vilket är en enkel och standardiserad process där vi bedömer tillståndet på den nuvarande lösningen för att kunna ge rekommendationer beroende på din nuvarande lösning, behov och budget. För vissa lösningar är en rak uppgradering helt logisk. Om så är fallet tilldelar vi antingen ett team direkt för att arbeta med det, eller om så önskas kan vi köra en första iteration där vi påbörjar uppgraderingsprocessen för att få en bättre förståelse för omfattningen där vi också tar fram grova uppskattningar. 

Om lösningen har en hög nivå av teknisk skuld kan det vara mer meningsfullt att sträva efter att återskapa lösningen eftersom det kan vara dyrare att uppgradera och ta hand om den tekniska skulden (direkt eller över tid) än att återskapa. Ett exempel på när detta kan vara fallet är om lösningens frontend-lager är gammalt och du har ett behov av att uppfylla den kommande europeiska tillgänglighetslagen som träder i kraft 2025 (https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1202&intPageId=5581&langId=en). 

Varför Epinova? 

Epinova är en ledande Optimizely-partner i Norden och vi är 100% dedikerade till Optimizely-plattformen. Med nästan 50 sajter som vi antingen har uppgraderat eller byggt ovanpå den senaste versionen av Optimizely har vi lång erfarenhet av att få upp kunder på den senaste versionen av Optimizely för att frigöra den fulla potentialen. 

Vi vill gärna höra vad du tycker om inlägget

Linus Ekström

Linus Ekström

VD | Solution Architect | OMVP

Läs alla blogginlägg av Linus Ekström