Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Vad kostar det att migrera till Optimizely 12 och .Net8?

Av Joy Falk Lästid: 2 minuter

I dessa budgettider får vi på Epinova många frågor om vad en uppgradering eller migrering till nya generationens plattform kostar.

Låt oss först reda ut bakgrunden till varför behovet finns. 

Under 2021 släppte Optimizely en ny generation av plattformen som bygger på .Net 5. Senast Optimizely (tidigare Episerver) gjorde ett liknande skifte var då man gick från traditionell ASP till .Net Framework år 2002. Du kan läsa mer om tekniklyftet i vår nyhet Optimizely publicerar tidsplan for nästa generation digitala plattformar.

1-1 migrering med Epinovas migreringsverktyg  

För vissa kunder räcker det med att bara göra en ren backend-migrering, förutsatt att frontend-koden är av nyare standard. Att göra en ren 1-1-migrering av en lösning brukar ta mellan 2-3 månader med Epinovas migreringsverktyg, vilket innebär en kostnad på ca 300 000 - 500 000 SEK beroende på hur komplex lösningen är, men tiden och kostnaden kan även bli mer eller mindre beroende på komplexitet och lösningens skick.  Ett projekt utan migreringsverktyget tar ca dubbla tiden.

Fördelarna med att migrera till den nya generationens Optimizely är kortfattat; 

 • Ingen vidareutveckling av den gamla plattformen (upp till version 11) kommer att göras av Optimizely, vilket gör att du behöver migrera upp lösningen till den nya för att kunna ta del av utvecklingen. 
 • Prestandan är avsevärt bättre 
 • Plattformsoberoende 
 • Lägre driftkostnad 
 • Lägre miljöpåverkan (kräver mindre serverkraft) 

 Kodgranskning - fastpris 

Innan man genomför ett migreringsprojekt så brukar vi rekommendera att vi först genomför en kodgranskning. Detta ger en bra bild av hur lösningen mår, vad det finns för styrkor och svagheter, hur omfattande och komplex den är etc. Vi har ett fastpris för kodgranskning och en välarbetad modell för genomförande och leverans. Kontakta oss för pris och mer information.  

När är den bästa investeringen att bygga om webbplatsen?

En del kunder har inte bara ett behov av en ren 1-1-migrering av webbplatsen, utan behöver kanske också se över fronten på webben. Man kanske även har en utdaterad frontend som innehåller gamla bibliotek och som tar mycket tid att förvalta och som kan innebära säkerhetsrisker, eller en UX design som behöver ses över och uppdateras. I de fallen behöver vi titta på hur mycket av koden som ska skrivas om.

Om all frontend-kod behöver skrivas om, samtidigt som lösningen behöver migreras och kanske även innehåller en del kodskuld så är oftast den bästa investeringen att helt bygga om webbplatsen. Det går oftast snabbare och ger mest nytta och värde, men ger då istället ett större projekt och kräver mer involvering av dig som kund. 

För att inte behöva bygga om allt från grunden så byggs våra lösningar på vårt högkvalitativa ramverk som innehåller både färdiga sidmallar, blocks, SEO-funktioner, frontend-ramverk, bildskalning och mycket annat. Läs mer om Epinovas ramverk här 

Fördelarna med att bygga om med Epinovas ramverk: 

 • En modulär webbplats byggd på den senaste tekniken 
 • Snabb uppstart med Epinovas mallpaket 
 • Minskat behov av felrättning i förvaltningen 
 • Hög prestanda 
 • Lättarbetat för redaktörer 
 • Förbättrad UX och design 
 • Optimerad för bästa SEO-möjlighet 

Här kommer då det svåra i att säga vad det kostar att bygga en ny webbplats. Det beror självklart på hur många funktioner den har och hur komplex den är. Om vi har genomfört en kodgranskning så kan vi lättare säga vad som kan sparas, vad som bör byggas nytt och vad vi kan mappa direkt mot vårt ramverk. På så sätt kan vi komma närmre ett kostnadsestimat.

Att bygga om en webbplats brukar oftast landa mellan 2 till 5 MSEK, men det kan förstås både bli mer eller mindre beroende på krav och förutsättningar. Här hjälper en förstudie till att definiera mål och omfattning på ett bättre sätt. Ett väldigt stort spann, men som du säkert förstår så är det omöjligt att ge ett one size fits all-estimat såhär i en bloggpost.  

Vi har expertis till ditt inhouse-team eller ditt projekt

På Epinova är vi en samling Optimizely-experter som kan hjälpa dig med dels expertis till ditt inhouse-team eller med en hel projektleverans, från förstudie, design, utveckling, till lansering av den nya webbplatsen. Eller vill du kanske bara ha rådgivning inför tekniska vägval? 

Vill du att vi kontaktar dig för att prata om hur vi kan hjälpa dig med er migrering eller diskutera bäst approach för just er? Fyll i dina uppgifter i formuläret längre ner på sidan. 
 

Vi vill gärna höra vad du tycker om inlägget

Joy Falk

Joy Falk

Projektledare | Digital strateg & E-com specialist

Läs alla blogginlägg av Joy Falk