Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Optimizely 12 (tidigare Episerver) publicerar tidsplan för nästa generation digitala plattformar

Optimizely gick förra veckan för första gången ut med publik information om en ny generation av sin plattform som bygger på .Net 5.

Detta är någonting som har varit pågående under en lång tid men nu äntligen kan vi se hur vi kan börja använda denna generation för utveckling av skarpa webbplatser, e-handelslösningar samt intranät. 

Bakgrund

Optimizely (då Episerver) var tidigt ute med att gå upp på .Net Framework, vilket har varit Microsofts primära plattform för applikations och webbutveckling under de senaste 20 åren, då de släppte Episerver CMS 4 hösten 2002. 10 år senare, 2012, släpptes Episerver CMS 7 som var en rejäl uppdatering av plattformen (som nu även stödde e-handel) och utveckling med Asp.Net MVC, som var en modernare teknik för webbutveckling. Microsoft hade lanserat sin version av MVC, Asp.Net MVC, ett par år tidigare för att hantera en allt mer komplex och dynamisk webb, men denna baserades dock fortfarande på .Net Framework i botten.

Då webben utvecklades och blev mer interaktiv så förändrades också behoven för utveckling. Under början av 2010-talet insåg Microsoft att plattformen som de hade tagit fram var rätt stor och klumpig för vissa behov, och nya konkurrenter så som Node.JS lanserades och tog marknadsandelar med ett modulärtänk. Detta passade vissa sorters lösningar bättre, t. ex. med microservices (som bygger på ett antal små sammankopplade applikationer som alla har ett avgränsat och väldefinierat syfte).

.Net Core lanseras

I dessa fall har det ibland varit en nackdel att bygga dessa på det stora och rätt klumpiga .Net Framework och under mitten av 2010-talet så lanserade Microsoft nästa generation plattform – då kallad .Net Core. Jag utvecklade själv en så kallad Single Page Application på beta-versionerna av .Net Core under 2015 och såg klart positiva effekter med den nya plattformen, men samtidigt var det en relativt snäv plattform som saknade mycket av de funktioner som över tid lags till i .Net Framework.

Under senare halvan av 2010-talet så släpptes .Net Core i version 1-3 – innan Microsoft lanserade att de skulle slå ihop .Net Core och .Net Framework under det enklare namnet .Net som släpptes under slutet på 2020 (Announcing net 5-0/).

Vad är det Episerver släpper och när?

Nu har Optimizely för första gången ut publikt med information om nästa generationen av deras plattform (Optemizely .Net 5 public preview/som fullt ut bygger på .Net 5. 

Optimizely har under en rätt lång tid fokuserat på utveckling av denna nya generation av plattformen, vilket har inneburit att det har släppts mindre ny funktionalitet på grunddelarna av plattformen sista året (t. ex. CMS och Commerce) som man nu får tillgång till med den nya generationen, t. ex. en helt ny SDK (Software Development Kit) för JavaScript för att snabbare kunna utveckla så kallade Headless-lösningar. 

Hur påverkar detta mig som kund? 

Epinova har varit tidigt ute med att arbeta med den nya generationen av Optimizely DXP där vi redan har en publik kundlösning under utveckling som planeras att släppas under hösten. Vi har också många utvecklare som har varit med i beta-programmet för att lära sig den nya plattformen, men även ge återkoppling till Optimizelys produktteam.

För nya lösningar så ser vi den nya generationen som ett självklart val, och vi har kommit långt med att uppgradera vår startplatta, som vi använder för att snabbstarta projekt, samt de många Epinova-modulerna som vi har byggt på toppen av Optimizely DXP för våra kunder.

Plattformsoberoende

.Net 5 är också plattformsoberoende och fungerar på både Mac och Linux. Detta gör att framför allt många frontend-utvecklare kommer att jubla när de kan jobba effektivt på Mac, vilket också kommer att spara viss utvecklingstid för dessa jämfört med dagens lite krångligare lösningar. 

Optimizely har själv gått ut med att DXP framöver kommer att hostas på Linux för nya generationen, vilket nu också blir en möjlighet för de som hostar själva eller i någon molnlösning då Linux oftast har en lägre driftskostnad än Windows. 

Befintliga kunder 

Vi tror att många befintliga kunder som är aktiva i utvecklingen med sina webbplatser kommer att ha nytta att uppgradera till den nya generationen av Optimizly, som bl. a. kommer att ta nytta av de stora prestandaförbättringar som .Net 5 har jämfört med .Net Framework (.Net är ett av marknadens idag snabbaste ramverk).

Det skall dock nämnas att detta är en större uppgradering, och även om det fortsättningsvis går att utveckla webbplatser med programmeringsspråket C# och teknologin MVC (vilket innebär att mycket kod går att återanvända utan större modifieringar) så kommer ett uppgraderingsprojekt att kräva en del tid, beroende på lösningens komplexitet och användande av olika Optimizely-funktioner. 

Är du intresserad av att veta mer?

Vi tror helt klart på att Optimizelys nya plattformsgeneration med bl. a. CMS 12 och Optimizely Commerce 13 samt .Net 5+ kommer att vara den primära teknologin framöver, och att detta skifte kommer att gå relativt snabbt.

Har du en Optimizely/Episerver-baserad lösning eller är i funderingarna om detta kan vara någonting för er så får ni gärna höra av er, så kan vi lyssna in just er situation och behov och komma med rådgivning. 

Är du utvecklare och är sugen på att jobba med den senaste teknologin tillsammans med ett gäng experter – tveka inte att höra av dig så tar vi en digital fika… 

Länk till Optimizely’s officiella blogg 

/Linus Ekström VD och EMVP, Epinova Sverige