Lär känna Sameer - Optimizely-utvecklare med högt ställda mål

Sameer började hos Epinova våren 2022 och imponeras över hur vi jobbar enligt best practice, med ny teknik och .NET Core och Azure, till hur vi utvecklar Epinovas ramverk (boilerplate). Det finns så mycket kunskap här, säger Sameer.

Sameer i gatumiljö

Berätta lite om din bakgrund och vad du jobbat med?

När jag kom ut i arbetslivet efter skolan jobbade jag först med Episerver CMS 7.5 och strax därefter kom Episerver CMS 8. Jag har varit på två olika företag och mest jobbat med Web Forms och ASP.NET MVC. Vi hade många kunder som använde Web Forms som är en gammal teknik. MVC var kul men Web Forms var ganska tråkigt att jobba med. Jag har jobbat med många olika kunder inom olika branscher – allt från kommuner, fackförbund till stora organisationer som Svenska Fotbollförbundet.

Hur kom det sig att du valde att börja på Epinova?

Jag visste vilka Epinova var och jag visste vem Linus Ekström var. Jag hade en intervju med honom när jag sökte praktik för fem år sedan. Då jobbade Linus på ett företag i Vietnamn, men jag valde till slut att göra min praktik hos NetRelations. Jag visste också att Linus varit med från början och jobbat på Episerver i många år. Han är ju OMVP (Optimizely Most Valuable Professional).

När jag såg att Linus som OMVP är VD på Epinova, ja då tänkte jag att det säger mycket om företaget och hur man jobbar med ny teknik och fokuserat på Optimizely.

Jag hade också följt Epinovas LinkedIn-sida under ett tag och läst bloggposter som några seniora utvecklare på Epinova skrivit. Jag hade också hört så mycket positivt från tidigare kollegor som stortrivs på Epinova.

Vad skiljer Epinova mot där du jobbat tidigare?

Det känns som att jag har börjat jobba med något helt nytt. Allt är så strukturerat och genomtänkt här. Det är så otroligt smidigt och enkelt att få upp en ny site på vår boilerplate i Azure och en kunddemo på bara några minuter. En annan sak som skiljer är hur hårda folk är när det gäller utvecklingen av Epinovas boilerplate - det tycker jag är väldigt positivt! Utvecklarna i Sverige och Norge är noga med vad som släpps in i boilerplaten och det är en kultur jag inte är van vid där man bygger allt från scratch.

Jag tycker att det är väldigt positivt att varje gång jag gör något så är det alltid så många duktiga personer som ger feedback, ja till och med Linus är engagerad och kommer med input. Han har så mycket kunskap och jag har så mycket att lära mig om hur vi jobbar med komponenter och återanvändbarhet.

När jag började fick jag direkt jobba med ett projekt som vi bygger på .NET Core och det är ju MS senaste teknik. .NET Core har funnits ett bra tag nu, men användes ändå inte på någon kund där jag jobbade tidigare och som utvecklare vill man ju jobba med den senaste tekniken. Det är också bättre för kunderna, för all gammal teknik kommer ju att dö ut.

Kan du berätta lite om vad Epinovas ramverk är?

Jag skulle säga att det är en grundplatta som fungerar för vilken kund som helst oavsett bransch och för vilken typ av site som helst. Jag tycker att det är den perfekta lösningen när det kommer till en ”boilerplate”. Vi hade också boilerplate där jag jobbade tidigare men den kan inte mäta sig alls med Epinovas ramverk med struktur, hur fint det är byggt och alla komponenter och allt som ingår. Det är som magi hur vi sätter upp boilerplaten.

Jag skulle säga att vi jobbar på samma sätt som Microsoft gör och jag känner bara ”wow – det här är SÅ bra!

Det gäller även arbetsprocessen och hur strukturen ser ut. Jag hade nästan svårt att förstå när Linus berättade om det i rekryteringsintervjun, för jag kunde inte ana hur bra och genomtänkt allt är. För att ta ett exempel så sätter vi upp ett QA-träd i varje projekt och det är ett Nuget-paket som skapar upp QA-trädet automatiskt – så en redaktör slipper lägga 4-5 timmar på det. Bara en sådan sak, och det finns så mycket komponenter och paket och automatiserade saker här på Epinova.

Hur samarbetar ni utvecklare?

Vi samarbetar väldigt bra här, i våra kundprojekt och i RnD-arbetet med vår boilerplate. Det är standups varje dag och vi diskuterar mycket – funktioner och kod och kundens behov. Sedan har vi våra lunch n’ learn varje fredag. Det kör vi varje fredag om det inte är en röd dag. Det kan vara att vi utvecklare vill visa något från något projekt, eller om vi testat något, till att vi har workshops och större presentationer – allt med teknikfokus och alla är med. Man lär sig nya saker hela tiden. Här är det viktigt att dela kunskap, det är själva kulturen.

Sameer i tropisk miljö glatt leende med keps

Vad är fördelarna för dig som utvecklare?

Fördelarna är att vi följer Best practice på det sätt man pratar om i utvecklarvärlden. Det är inte bara tomma ord, utan följs verkligen här. Hur man ska skriva kod till kulturen med feedback. Det uppskattar jag verkligen!

 

Skulle du rekommendera andra att börja på Epinova?

Det skulle jag verkligen! Vill du jobba med Optimizely och Azure i en miljö där du själv får utvecklas – då är det hos oss på Epinova man ska vara. Jag skulle säga att Epinova är den absolut bästa arbetsgivaren om du vill jobba med den senaste tekniken. De arbetsplatser jag varit på tidigare – även om de har Guld och platinum-status hos Optimizely - så är de inte alls närheten av den nivå vi har här på Epinova. En annan ska jag också vill lyfta fram är att här känner man alla. Vi är som en familj. Det har varit så positivt, från det att jag började och hur jag togs emot till alla sociala aktiviteter vi har, vi har redan haft både konferens, sommarfest och AWs under de månader jag varit här.

Har du satt upp några mål och vad hoppas du på framåt?

Mitt Optimizely-cert går ut snart så det ska jag så klart ta, och så vill jag certa mig i Azure. Där är vi ett gäng som ska köra ett certrace efter sommaren. Och så vill jag gärna ta Optimizely Commerce cert i år, vi flera nya Commerce-projekt som startar.

Mitt långsiktiga mål är att bli en OMVP och börja skriva bloggar och bidra i utvecklar-communityt, så det ska jag komma igång med.

Jag får hela tiden roliga uppgifter och jag känner att jag utvecklas enormt och vet att jag kommer att fortsätta göra det tillsammans med de andra utvecklarna här på Epinova.

Möt några fler av våra fantastiska kollegor