Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Spännande nyheter från Optimizely på Opticon21

Av Martin Holmberg Lästid: 4 minuter

Optimizely gör många uppdateringar och släpper många produktnyheter i närtid. Här har vi samlat de senaste och mest spännande delarna från Optimizelys partner- och kundevent Opticon21 som genomfördes i september.

Summering av Opticon21

Optimizelys senaste event för kunder och partners

Under eventet Opticon21 som genomfördes den 21-23:a september 2021 släpptes en mängd nyheter.

- En summering av alla nyheter på detta event kan sammanställas med ett ord, WOW”, säger Epinovas OMVP och VD Linus Ekström.

Det var länge sedan så många nyheter och lanseringar släpptes från Optimizely och det märks att bolaget jobbar intensivt med att få ihop alla sina produkter. Det kommer i förlängningen ge Optimizelys kunder en ännu bättre användarupplevelse och bidra till en helhetssyn på webbtrafik och användare.

Även om integrationer med andra system fortfarande spelar en viktig roll i Optimizelys ekosystem, finns det numera helt enkelt fler produkter inom Optimizelys produktsortiment. Kunderna kan därmed bestämma om de vill använda Optimizelys egna produkter/funktioner eller om man vill integrera med tredjepartssystem, vilket ofta är fallet idag.

Nedan får du en genomgång av de största nyheterna som vi ser kommer att påverka dig som kund.

Optimizelys kommande nyheter

Optimizely avslöjade fler stora förbättringar som de arbetar med och som kommer ut på marknaden inom de kommande månaderna, bland annat förändringar i användargränssnittet och en mer enhetlig identitet, ett utökat Headless-stöd, införande av GraphQL, och sist med inte minst en fullintegrerad kunddataplattform (Customer Data Platform - CDP).

Vad innebär då allt detta? Låt oss bryta ner de grundläggande funktionerna och fördelarna:

Kunddataplattform (CDP)

Under kommande år förväntas Optimizely lägga till en kunddataplattform för sina DXP-molnkunder. Är du en digital marknadsförare som gillar data så får du nu lösningen på problemet med separata kunddatasystem!

Med Optimizelys egna ord: "Det blir DXP:s centrum för att integrera kundens förstapartsdata för att driva till individuella upplevelser och resultat." Läs mer i deras eget pressmeddelande här.

Vi ser framför oss att denna gemensamma kunddataplattform kommer att kunna ge goda insikter i användarmönster och beteenden för att kunna fatta datadrivna beslut. Det kommer framöver även bli en bra grund för att kunna förbättra personalisering för slutanvändare.

Ny integrationsplattform

Optimizely har haft sitt Content Delivery API tillgängligt under en längre tid. De har även haft mindre men dock användbara plattformsfunktioner som exempelvis en ID-mappningstjänst som hjälper till att bygga integrationer mot tredjepartsprogramvara.

Med den nya integrationsplattformen som sträcker sig över hela produktutbudet ser vi fram emot att det blir ännu enklare för kärnprodukter som CMS och Commerce att samarbeta och dela information. Det här kommer högst troligt även att sänka tröskeln betydligt för partners att börja använda andra befintliga och inkommande Optimizely-produkter.

Enhetligt utseende och inloggning

Optimizely betonar att de kommer att arbeta med identiteten för alla sina produkter så att de får såväl ett gemensamt inloggningsförfarande som gemensamt utseende och UX-design. Optimizely har ju under de senaste åren köpt flera olika produkter och nu lägger de stor energi på att få gränssnitten så enhetliga som möjligt för redaktörer och administratörer.

Nya Optimizely redaktörsgränssnitt

Förbättrat Headless-stöd

Den som har haft örat mot rälsen har förmodligen inte missat uppståndelsen runt headless de senaste åren. Även om det alltid varit möjligt att göra headless-lösningar med hjälp av Optimizelys Content Delivery API så har marknadens intresse gjort att ytterligare förbättringar kommit inom området.

Ur ett tekniskt perspektiv innebär detta att det i nya Optimizely Content Cloud 12 kommer att finnas ett JavaScript API som gör det ännu smidigare att hämta innehåll från en innehållstjänst med en JavaScript-baserad webbplats, till exempel med React eller Vue.

Ovanpå det lägger Optimizely till ett innehållsmodellerings-API som går att konfigurera och ändra innehållsmodeller från vilket programmeringsspråk du vill även om det föredragna utvecklingsspråket förmodligen fortsatt blir .NET C#.

Förbättrat headless stöd

 

GraphQL

GraphQL är en teknik som har ökat i popularitet sedan den först publicerades offentligt av Facebook 2015. Det kan kort beskrivas som ett språk som är skapat för att motverka den komplexitet som datahämtning annars innebär. Färre anrop behövs och därmed kan vi enklare bygga digitala lösningar med riktigt bra prestanda.

Vi har sett ett antal Optimizely-lösningar som har nyttjat tekniken och vi tycker att det är fantastiskt att Optimizely lägger till detta som en del i sitt standardproduktutbud. Att de gör detta kommer att sänka tröskeln för användningen, samt spara tid vid implementering av webbplatser. GraphQL-stöd är för närvarande i beta.

Stor teknisk plattformsuppgradering

Optimizely har huvudsakligen fokuserat på den tekniska grunden för att uppgradera plattformen till .NET 5. En riktigt bra bieffekt av uppgraderingen är att Commerce Manager som en fristående applikation inte längre behövs, utan blir en integrerad del av huvudanvändargränssnittet. Detta minskar tid och friktion för både redaktörer och utvecklare.

Optimizely's CMS och Commerce-produkter, inklusive deras molnutbud, är utvecklat på .NET Framework sedan hösten 2002. Detta är ett Microsoft-ramverk som i sin senaste skepnad kommer att uppgraderas till ”.NET 5" (.NET Core). Att Optimizely lagt mycket energi och pengar på att uppgradera sin PaaS-plattform till .NET 5 kommer också att göra stor skillnad på prestanda och möjligheter att göra ännu fler avancerade funktioner framöver.

Den nya versionen av plattformen släpptes officiellt i en öppen betaversion i juli 2021, men vi på Epinova har haft förmånen att testa och utveckla mot den nya versionen långt tidigare. Vi har redan nu kunder som inom kort kommer att lanseras på den nya versionen.

För alla som har följt utvecklingen av .NET 5 är det ingen överraskning att det finns mycket prestanda att vinna med att använda denna plattform. .NET 5 är helt enkelt en av de snabbaste plattformarna på marknaden idag. I Optimizelys egna tester har de sett prestandaförbättringar på upp till 1200%. Detta påskyndar inte bara din webbplatsåtergivning och därmed dina besökares upplevelse, utan det påskyndar också i stort sett allt från att testning till att bygga och distribuera kod.

Nedanstående bilder visar på de tester som Optimizely själva gjort när de jämfört den tidigare .NET-versionen med den nya versionen på .NET 5 .

Prestandatest för .NET 5 

Bättre prestanda med .NET 5

Tilläggsprodukter för .NET 5

Även om Optimizely snart kommer att ha kärnplattformen redo för produktionsreleaser, finns det också ett rikt ekosystem att ta hänsyn till. På Optimizelys utvecklarwebbplats, world.optimizely.com, sägs det  att alla moduler som är inskickade ska uppgraderas till .NET 5 under 2021.

Om du har eller tänker använda tredjepartsmoduler, till exempel moduler på Optimizely's Marketplace, måste du kontrollera tillgängligheten för dessa moduler från varje leverantör. Vi tror att populära moduler, särskilt de på appmarknaden, kommer att uppgraderas inom några månader. På Epinova har vi uppgraderat de flesta av våra moduler (både öppen källkod och intern) för att stödja .NET 5.

Nyheter från Optimizely

Slutord

Opticon21 visade att det finns mycket nytt både för kunder och oss partners att se fram emot inom en snar framtid! Vi förstår om allt detta kan kännas lite överväldigande - men vi på Epinova som är dedikerade till att leverera värde på Optimizely är upprymda av att kunna guida och hjälpa dig som kund i denna palett av nyheter. Vi ser en stark fördel i att helt fokusera på Optimizely och att lära oss förbättringarna som kommer att gynna våra kunders digitala lösningar.

Är du intresserad av att veta mer om hur dessa förändringar och nya möjligheter påverkar din organisation eller vad en uppgradering till .NET 5 skulle innebära för dig? Kontakta oss så guidar vi dig!

Vi vill gärna höra vad du tycker om inlägget

0
    Martin Holmberg
    Martin Holmberg

    Försäljningschef Nova Consulting Group

    Läs alla blogginlägg av Martin Holmberg