Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

LIA igår - Epinovor idag

Michelle, 28 år, och Niklas, 38 år, är två av Epinovas nya stjärntillskott från det 2-åringa .Net/CMS-programmet på yrkeshögskolan Nackademin.

bildkollage på Michelle och Niklas

Michelle och Niklas har med stor framgång genomfört sin LIA (Lärande i arbete) hos oss på Epinova, vilket lett dem fram till anställning och drömyrket som utvecklare. 

Hur har er resa sett ut från LIA till Epinovor?

Michelle, som arbetar som Backend-utvecklare, har varit anställd på Epinova i två år. På gymnasiet gick hon naturvetenskaplig linje med inriktning på häst och hon flyttade från Stockholm till Skåne. Att det var mycket matematik på utbildningen i Skåne var helt enkelt målet. Trots utmaningen att flytta så lockade möjligheten mer!

Därefter jobbade Michelle inom olika serviceyrken, bland annat i butik inom en kedja som säljer teknikprylar. Hon fastnade direkt för alla tech-grejer och bestämde sig för att prova en programmeringskurs. Den var så rolig så det var ingen tvekan om att det var det här hon ville göra! Michelle sökte en rad olika utbildningar med inriktningen hon ville sikta på så, och kom in på alla, men valde Nackademin och .Net/CMS-programmet, och det beslutet är hon väldigt nöjd med.

Niklas, som också arbetar som Backend-utvecklare har varit anställd på Epinova i ett år. Innan han började på Nackademin hade han inte kodat mer än att ha provat lite på fritiden. Niklas resa in i ”kod-världen” var att han gick från ett arbete för att få lite ledig tid, för att sedan söka sig vidare till nya jobbmöjligheter. Det han inte kunde förutse var pandemin som medförde att alla företag i princip ställde in sina rekryteringar. Framåtandan fanns dock hos Niklas och back-up planen var att börja plugga med sikte på programmering för det verkade riktigt kul tyckte han.

Även om Niklas inte hade så mycket erfarenhet av området innan så kände han på sig att det skulle vara hans grej. Flera av hans vänner arbetar som utvecklare så en viss inblick fanns där ändå. Arbetet han hade haft tidigare gav också viss inblick i utvecklaryrket och han hade redan börjat fundera på yrkesvalet så beslutet var enkelt säger Niklas.

Under själva utbildningen får man lära sig massor men när man börjar jobba inser man att man egentligen ”bara” fått en bred programmeringsbas och är man nyfiken och vill lära sig nya saker hela tiden så är det här yrket klockrent.

Michelle, backend-utvecklare

Niklas instämmer att han verkligen trivs i yrkesvalet och att han gillar problemlösning. Att få fundera och försöka ”luska ut” hur man ska lösa en sak är sjukt kul.

Det är också ett yrke där man kan ha massor med erfarenhet men man kommer alltid att lära sig nya saker ändå. Det är en oändlig uppsjö av tekniker som finns och utvecklingen går framåt hela tiden. Det känns aldrig som att man sitter och gör samma sak, vilket helt klart märks på Niklas då att han tycker att detta är galet kul.

Vad tycker ni båda är roligast med själva utvecklar-yrket?

Det finns massor med saker som är roligt med yrket men det som ringar in det absolut roligaste är nog när man helt enkelt löser ett komplext problem som ser ut som att det inte går att lösa, men så löser man det ändå, säger Michelle.

Vad jobbar ni med för projekt just nu?

Michelle berättar att hon just nu arbetar med PostNords webbplats som hon även var delaktig i och arbetade hos den kunden under sin LIA. Hon har även fått ett lite bredare ansvar nu som hon tycker är roligt.

Niklas berättar att han just nu arbetar fokuserat med Sveriges kommunikatörers nya webbplats som Epinova  håller på att utveckla. En kund som han även fick börja jobba med under sin LIA. Han har också arbetat med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och deras nya webbplats. I början under LIAn arbetade han också med PostNords stora Kattkampanj för frimärken. 

Hur trivs ni på Epinova?

Båda berättar att de trivs galet bra och Michelle berättar att hon trivs så bra att hon till och med rekommenderade sin man att studera samma utbildning på Nackademin och sen söka sin praktik på Epinova vilket han gör just nu och han trivs jättebra berättar Michelle. Det är flera från samma klass som gör sin LIA-praktik på Epinova just nu. Jag trivs så bra att jag på riktigt rekommenderar Epinova till mina närmaste, säger Michelle.

Inkludering och jämställdhet

Båda säger också att det är så bra här på Epinova för även de seniora utvecklarna ber om hjälp och är ödmjuka över att det alltid finns något nytt att lära sig, vilket är väldigt givande och bra att se som relativt ”grön” i branschen.

Michelle som är 28 år och relativt ung och dessutom kvinna får frågan om hon upplever något negativt ur ett jämställdhetsperspektiv? Svaret ger hon mig nästan direkt genom sin frågande blick om vad jag ens menade, men nej, verkligen inte, helt ärligt så är verkligen alla lika värda här på Epinova, säger Michelle.

Vad fick dig att välja Epinova från början?

”Annika och hela gänget på Epinova var så coola”. Annika som ansvarar för Epinovas LIA-program fick möta vår klass efter branschdagarna på skolan och hon sa ”vi älskar kunskap och vi vill göra de bästa lösningarna”, varpå Michelle tänkte ”Wow, det vill jag också!”. Så hon sa direkt till Annika ”jag vill också bli bäst”, och Annikas svar var ”såklart du ska, joina oss”.

Nu när du jobbar på Epinova, och du har blivit en av de bästa. Michelle ler glatt och ambitionerna strålar även om hon ödmjukt säger att hon inte är det.. än… i alla fall, säger hon. Niklas berättar efter en stund när vi pratat om vad som fick honom att välja Epinova att han faktiskt blev headhuntad av Epinova. Wow!


Vad skulle du säga är största skillnaden mellan att jobba på andra företag och Epinova?

Michelles beskriver att hon ju inte provat så många andra företag i den här yrkesrollen men den bild hon har från andra i hennes klass som studerade samma program och som har börjat arbeta på andra företag är att den största skillnaden är att Epinova är väldigt familjärt företag, att alla känner alla. Att alla kan skoja med alla och team-andan är oslagbar. Michelle gillar det starkt och det är så bra att man kan prata med vem som helst om man vill ha tips osv.

Kunskapen kommer från alla olika håll och det kan man säkert få på andra ställen också men Epinova är en ganska så platt organisation så man kan även prata med vår VD Linus och få hjälp. Fast att han kan ha fullt upp så tar han sig tid att stödja en. Han och hela ledningen vill att man ska lyckas. Niklas forstätter med att säga att vi har personer som sitter ute hos kund också men de är ändå delaktiga i det vi gör internt, tex inom vårt RnD och här hjälps vi också åt i våra olika inhouse-projekt. Det finns alltid någon att fråga. 

Niklas berättar att han tycker det är roligt att Epinova inte är ett traditionellt konsultbolag utan mer som en byrå och att Epinova blir anlitade för att skapa en helhetslösning som ska fungera ute hos kund direkt.

Niklas, Backend-utvecklare

Tre korta om vad ni båda gör på fritiden?

Niklas:
• Olika konserter
• Är rollspelare från barnsben
• Brädspel såklart!

Michelle:
• Äventyr/resor
• Lära mig hur saker fungerar på andra platser, väldigt intressant hur olika samhällen har löst problem som vi i Sverige inte har, tillexempel hur Tokyo kan ha höga skyskrapor när de har jordbävningar
• Spela WOW

Båda avslutar med:

  1. Sök utbildningen, det är svinkul!
  2. Om du går utbildningen idag, bra val!
  3. Nästa val för bästa utvecklingsmöjlighet, arbetsglädje och platsen där du vill vara - om du vill ha bästa kollegorna - välj Epinova helt enkelt!