Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Konferens i Italiens vackra landskap med AI som tema

Som vi har längtat! Epinovas första konferens utomlands kändes väldigt avlägsen när vi första gången tänkte tanken för fyra år sedan. Men nu var det äntligen dags!

kollage med bilder på personer på Epinova utomhus i Italien

Konferenser brukar ju kunna ha en tendens att vara roliga när det gäller den sociala delen och kanske aningen trista när det gäller den formella konferensdelen med en massa PowerPoints och långa utläggningar (på andra arbetsplatser 😉) Så vi tänkte att nu ska vi göra något helt annat! Sagt och gjort! Vi ville att vår första utlandskonferens skulle vara ett Hackathon!

Hackathon

Vi har goda erfarenheter av hackathon - där man i mindre grupper jobbar med att utforska, testa och producera. I workshopformat testar man hypoteser och man kodar och skapar prototyper. Man har kul, man slänger upp idéer, förkastar, man börjar om, experimenterar och man lyckas! Man får gå lite "bananas" så att säga.

Vi delade in oss i sju olika grupper och varje grupp var sammansatt med olika kompetenser och erfarenhet. Själva uppgiften fick grupperna på förhand så att de kunde prata ihop sig och förbereda sig redan hemma i Sverige.

Temat var AI

Uppgiften var att skapa något av värde med hjälp av AI kopplat till Optimizely - för kunder eller oss själva - valet var fritt! Och som kreativiteten flödade! Med lite riktlinjer, hålltider och tre coacher som gick runt bland grupperna så blev resultatet helt fantastiskt! Att vi dessutom kunde genomföra detta i fantastisk miljö i vackra Piemonte i Italien gjorde ju inte saken sämre! 

Resultatet

Resultatet blev över förväntan, inte nog med att vi lärde känna varandra bättre och hade fantastiskt trevligt så levererade alla grupper resultat som vi kan fortsätta att bygga vidare på och använda - vissa prototyper och idéer har vi till och med redan demat för några kunder!  Tänk vilken kraft det är att jobba intensivt tillsammans, vilket också passar så bra in på Epinovas kultur att hjälpa varann, dela med sig av kunskap och att lyckas tillsammans med våra kunder!   

Lärdomar

Några tips på vägen, om du vill testa ett annorlunda konferensupplägg. Det behöver ju inte vara utvecklare som kodar kod 😎.  

  • Välj ut ett tema, avgränsa och ge tydliga förutsättningar och ramar.
  • Dela in i mindre grupper, så alla är med och bidrar. Vi hade fyra personer i varje grupp. 
  • Låt grupperna förbereda sig på hemmaplan, prata ihop sig, material och ev. licenser kanske behövs osv, då spiller man ingen onödig tid väl på plats.
  • Se till att ha tillräckligt med tid för arbetet på plats. Vi körde två förmiddagar - totalt 6 timmar (vissa grupper jobbade vidare på den fria tiden), plus 1.5 timme för presentation sista dagen. 
  • Få igång rätt stämning varje morgon med hjälp av en rolig checkin-övning alla tillsammans - gärna där man rör på sig och det blir skratt. Då släpper nervositet och prestationsångest.
  • Gå runt till grupperna vid givna tillfällen och kolla hur de ligger till, att de inte fastnat, ställ frågor och ge pepp.  
  • Ge input till vad som förväntas i själva presentationen förutom idé och demo, t ex arbetsprocessen, hinder man stött på och hur samarbetet fungerat osv.
  • Självklart ska resultatet dokumenteras och samlas på ett ställe. Vi fick se allt från filmer till figmaprototyper till körbar kod och redaktörer in action.
  • Fota mycket - det blir roligt i efterhand som dokumentation av dagarna.

Vill du veta mer

Är du nyfiken på vad vi kom fram till för smarta AI-lösningar och om det kan vara något för din egen Optimizely-lösning. Tveka inte att höra av dig! Vi berättar gärna!