Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Tillgänglighetsanpassa din e-handel redan nu

Av Joakim Sommar Lästid: 1 minut

Förhoppningsvis har du med en e-handel redan koll på de nya reglerna kring tillgänglighet för e-handel.

Direktivet som gäller inom hela EU börjar att gälla från 28 juni 2025. Det är dock bra att vara ute i god tid av flera olika anledningar. Här nedan har vi listat några punkter att ha koll på:

  • Det kan ta flera månader att se över tillgänglighet på din webbplats beroende på hur stor e-handel du har.
  • Flera kommer ha ett stort behov av att anpassa e-handeln rent tekniskt, olika mycket beroende på hur webbplatsen är uppbyggd.
  • UX och UI är en viktig del eftersom användbarhet går hand i hand med tillgänglighet.

UX ger en sömlös upplevelse 

Arbetet med att förbättra användarupplevelsen (UX) kan i flera fall vara tidskrävande, vilket såklart är beroende på hur din nuvarande webbplats och informationsstruktur ser ut. UX är viktigt för att det ska gå smidigt att använda e-handeln, och en sömlös upplevelse gör att fler fortsätter att handla hos dig.

Designen (UI) är viktig av flera skäl

Bland annat för att förgylla användarupplevelsen, men också framför allt för det finns flera krav inom det visuella för tillgängligheten. Vi har tidigare skrivit om dessa, det handlar om att uppnå minst WCAG AA, vilket till stor del handlar om kontrast av olika slag. Vanligt förekommande brister på e-handeln är för låg färgkontrast, som till exempel en grön köp-knapp med vit text.

Börja i tid

Tidigare skrev jag om vikten av att bygga tillgängliga webbplatser och att även om din webbplats inte berörs av direktiv i dagsläget så är det bra att redan nu se över detta, inte minst för dina användares skull. För dig med e-handel så är det inte långt kvar till den 28 juni 2025, åren går fort och för en större e-handel blir det ett omfattande arbete och det är därför min rekommendation att börja med planering av arbetet redan idag.

Är du i behov av en tillgänglighetsanpassad webbplats byggd på en kvalitativ plattform där du har möjlighet att göra ändringar själv? Hos oss finns utvecklare med specialistkompetens inom teknisk tillgänglighetsanpassning såväl som designers med kompetens inom struktur och det visuella som utgör en stor del av tillgängligheten.

Vi finns här för att stödja dig genom hela din digitala resa med strategi, UX och design, utveckling och lansering, till förvaltning och support, och att bygga en tillgänglig webb. Vi arbetar med Optimizely som plattform.

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Vi vill gärna höra vad du tycker om inlägget

Joakim Sommar i soffa
Joakim Sommar

UX & UI-designer

Läs alla blogginlägg av Joakim Sommar