Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Rivstart på utvecklarkarriären

Epinovas LIA-program (lärande i arbete) pågår för fullt under vintern/våren 2022. Fyra ivriga studenter gör sin praktik under några månader och avslutar studierna med ex-jobb.

Epinovas fyra LIA-studenter ute i parken

Vi har intervjuat Niklas och Conor som går sista terminen på Nackademins utbildning för webbutvecklare .Net/CMS. 

Vad hade ni för tankar innan ni skulle börja er praktik?

Niklas: Jag var nog lite orolig inför LIAn ska jag säga. När vi läste CMS-kursen så tyckte jag att Optimizely (fd Episerver) var ganska krångligt och jag förstod mig nog inte riktigt på det. Men väl här har jag insett hur kraftfullt Optimizely är och vad man faktiskt kan göra i plattformen. Det är också mycket roligare att jobba i Optimizely som utvecklare än vad jag trodde innan.

Conor: jag var mest bara taggad på att komma i gång. Vi hade ju gått kursen i webbutveckling precis innan och jag började ana hur man kan applicera alla de abstrakta saker vi lärt oss på riktiga saker - så jag var ivrig att komma igång.

Hur var första tiden?

Niklas: Den var väldigt bra. Först fick vi lära känna folket här på Epinova och vara med i olika möten, och så fick vi sitta med när andra utvecklare jobbade och kolla in vad de gjorde. Det tyckte jag var jättenyttigt!

Conor: ja jag håller med, vi fick en bra onboarding och jag kände mig supervälkommen! Det var så klart lite överväldigande i början, men på ett naturligt sätt skulle jag säga, som man kan förvänta sig när man kommer in på ett nytt ställe. Särskilt när man inte jobbat som utvecklare innan. Så det är klart att det var lite läskigt, men också väldigt kul och när vi började jobba i projekt så insåg man att man faktiskt kan lite grann 😊

Vi jobbar med pull requests och det betyder att det alltid är en annan utvecklare som granskar och går igenom den kod man gjort. Det ingår i arbetsprocessen här och gäller alla utvecklare, vilket gör att det blir bra kvalitet.

Vad fick ni göra som första uppgift och vad gör ni nu?

Conor: både jag och Niklas fick hjälpa till med PostNords Kattkampanj som första uppdrag. Kampanjen handlade om att folk fick skicka in bild på sin katt med en motivering, och så skulle PostNord välja ut de bästa motiveringarna och de vinnande katterna blir frimärken. Jag och Niklas ansvarade för att jobba med en AI-tjänst som analyserar bilder så att det inte kommer med konstiga bilder eller ”trollbilder”. Att det faktiskt är en katt på bilden och inte en hund eller papegoja. Det var ett roligt första uppdrag.

Nu sitter jag i ett stort projekt för Forsheda Hus, som är ett företag inom byggbranschen. Jag har hjälpt till att lägga till några saker på den webbplatsen och helt nyligen har vi också gjort en helt ny landing page för olika företag i Forsheda-gruppen. Jag har byggt nästan hela backend-delen själv, med lite hjälp från Emil som också pluggat på Nackademin och som jobbar i det projektet.

Niklas: och i mitt nuvarande uppdrag på Sveriges kommunikatörer bygger vi just nu om kundens söksida från grunden med Optimizely Search and Navigation (fd Episerver Find). Sök är en central del på webbplatsen för kunden då de säljer kurser och utbildningar. Vi implementerar också ett helt nytt kategorisystem som kommer att göra det mycket enklare för redaktörerna att skapa nya kategorier och själva jobba med kategorierna för sina kurser och utbildningar. Jag har fått uppgiften att implementera både sök och det nya kategorisystemet, vilket har varit jätteroligt.

porträttbild på Conor utomhus

Det som har varit roligt är att jag känt mig så självständig i det jag har gjort, samtidigt som jag får det stöd jag behöver. Här är det ingen som hänger över axeln och dubbelkollar allt jag gör, utan de seniora utvecklarna finns här som stöd och hjälp när jag har frågor.

Conor, LIA-student

Har ni fått vara med i några kundmöten?

Conor: Absolut. Vi får vara med i avstämningsmöten med kunderna i de projekt vi är med i. Då visar Epinova-teamet upp vad man har gjort och man går igenom hur vi ligger till. Och vi utvecklare får också chans att ställa frågor så att saker blir rätt från början. Det är väldigt avslappnade och trevliga möten och det är kul att få vara med och lära sig vad kunderna jobbar med och hur vi hjälper dem.

Niklas: Precis. Häromveckan fick jag till exempel köra en demo, så att kunden fick se hur det nya kategorisystemet fungerar och jag kunde ställa kontrollfrågor och få feedback. Epinova har tagit över den här lösningen från en annan leverantör och under hösten har det varit mycket städjobb och teknisk skuld och buggar att hantera. Jag tycker att det är kul att få hjälpa till med förbättringar. Kunden blir så otroligt glad och tacksam över det vi gör och jag lär mig också mycket.

Hur har er handledning fungerat?

Niklas: Det har fungerat jättebra. Annika är vår övergripande handledare, hon håller koll på hur det går för oss, och kör avstämningsmöten med oss. Sedan har vi tekniska handledare i de projekt där vi är med. Det är de seniora utvecklarna i det projektet som handleder oss. Det är aldrig något problem att få hjälp eller att ställa frågor. Alla här är väldigt snabba att svara och man märker att alla på Epinova hjälper till.

Mathias som jag jobbar med var på sportlov och jag behövde hjälp, så jag ställde en fråga i Developer-chatten och direkt var det en senior utvecklare som jobbar i ett annat uppdrag som svarade och vi tog ett snabbt videosamtal. Han kollade på min kod och kom med feedback, så jag kom vidare, så alla här är superhjälpsamma.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Conor: Först är det kaffe 😊 sedan beroende på vad jag har för projekt så har vi stand-up där vi går igenom vad man har gjort och vad vi behöver göra för att komma i mål, och om det är något problem som man behöver lösa eller få hjälp med. Efter stand-up så sätter jag igång och gör så mycket jag kan tills jag fastnar. Då blir det samtal med någon senior utvecklare, men jag kommer alltid vidare.

Har ni varit med på någon lunch n’ learn?

Conor: Javisst. Varje fredag kör vi lunch n’ learn. Det är gemensamma sessioner med teknikfokus för det mesta. Det är alltid någon utvecklare som går igenom något som relaterar till det vi jobbar med på Epionva, så att vi delar kunskap med varandra. Det är superintressant och jag tycker också att det är väldigt bra att den kulturen finns inom företaget, att folk delar kunskap med varandra.

Alla här är ivriga att lära sig nya saker och att dela med sig. Jag blev verkligen imponerad av det när jag började här och jag ser alltid fram emot våra lunch n’ learn varje fredag.

porträttbild på Niklas utomhus

Det jag är mest stolt över är nog det jag sitter med just nu. Det är en rätt stor implementation som jag ansvarar för själv. Sedan är jag stolt över att jag har fått en mycket djupare förståelse för hur Optimizely/Episerver fungerar och att det finns så otroligt mycket att lära sig

Niklas, LIA-student

Vad hoppas ni på framåt?

Conor: Jag vill bara fortsätta på samma spår som jag har gjort nu. Det känns som att jag har hamnat helt rätt här på Epinova. Jag känner mig hungrig att lära mig mer och jag vill bli en duktig backend-utvecklare och lära mig mer Optimizely, som är en bra plattform och mycket roligare att jobba i än vad jag trodde när vi pluggade. 

Niklas: jag hoppas så klart att det här ska leda till en anställning och att jag får möjlighet att fortsätta att jobba som jag gör nu i roliga projekt. Närmast ska jag vara med i ett projekt där vi ska bygga en helt ny extern webb baserad på Epinovas nya mallpaket på .Net 5 och med den senaste versionen av Optimizely 12, så det ska bli jättekul!