Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Linus är VD på Epinova och han älskar sitt jobb!

Optimizely Most Valuable Professional

Epinovas VD Linus Ekström har varit med länge i gamet. Han är en av få OMVP.er (Optimizely Most Valuable Professional) och brinner för kvalitet, långsiktighet och återanvändbarhet.

Linus Ekström

Berätta lite om din bakgrund

Jag pluggade till dataingenjör på KTH. Jag kom in på universitetet i en IT-yra och kom ut efter en IT-krasch. Det var svårt att hitta ex-jobb men jag hade turen att komma in på ett litet företag i Akalla somhette Elektropost och som sedermera blev först Episerver och sedan Optimizely.

Elektropost

Elektropost höll precis på att bygga om sin CMS-produkt och eftersom de inte hade så många utvecklare som kunde .Net så fick jag möjligheten att hoppa på och jag blev utvecklare nummer tre på Episerver. Jag jobbade som utvecklare i många år, men blev så småningom team-lead för Frontend-teamet. Jag har även hjälpt till med Commerce när det var en ny produkt, till att säkerställa att tredjeparts-komponenter kunde integreras med Episerver.

Men du ville så småningom vidare?

Efter 13 år kände jag att det var dags att göra någonting nytt. Jag ville komma närmare slutkund och valde att gå till konsultbranschen. Jag började på ett litet konsultbolag något år för att därefter jobba på ett stort företag i Vietnam. Det var viktigt för mig att förstå hur konsultbranchen fungerar - tekniken hade jag bra koll på - men arbetet nära kund är ganska annorlunda än att sitta på ett produktbolag.

2018 blev jag VD för Epinova

Efter två år var det dags att flytta hem och jag funderade på vad jag skulle göra. Jag kunde starta eget, det hade inte varit några problem, men jag gillar att jobba tillsammans med andra och att bygga saker. Så jag tittade på vad det finns för bolag som jag tycker är riktigt bra men som kanske inte finns i Sverige och valet föll på Epinova som jag känner sedan tidigare. I augusti 2018 blev jag VD för Epinova i Sverige med målet att bygga ett bolag på rätt grunder och leverera riktigt bra lösningar åt våra kunder.

Vad skulle du säga gör Epinova unikt?

Epinova har ett tydligt fokus på Optimizely vilket jag tycker är väldigt viktigt. Min erfarenhet är att ju bredare du försöker vara desto "tunnare" kommer du att bli. Du kanske kan många verktyg och tekniker, men du blir aldrig riktigt duktig på någon av dem. Du får aldrig fram de där topplösningarna. Så ett bolag som är specialiserat på Optimizely, ja det levererar verkligen de bästa lösningarna, vilket leder till nöjda kunder, och medarbetare. 

En annan viktig del är att alla anställda blir delägare, och det är ju förstås en ekonomisk fördel, men jag vill även att våra medarbetare ska få vara med och bygga bolaget. När man har roligt på jobbet, ja då stannar man längre och då kan man bygga upp längre kundrelationer och det blir en positiv spiral. Jag tror väldigt mycket på samarbete och delaktighet. 

Automatisering och komponenttänk

Det som också är unikt är vår kultur där vi delar kunskap och hjälper varann på en helt annan nivå än man gör på många andra bolag. Det vittnar våra medarbetare om som börjar hos oss. Vi tror på att arbeta smart i allt vi gör och där återanvändbarhet, automatisering och komponenttänk är själva kärnan i allt vi gör.

Vi har utvecklat ett ramverk som vi lagt många timmar på och kontinuerligt utvecklar. Det innehåller ett startkit för att snabbare bygga webbplatser och e-handel, men också många moduler som vi kan jobba med centralt och som vi enkelt kan uppgradera i våra kundlösningar som både ger en lägre kostnad per kund, men framför allt en högre kvalitet - så kunder som jobbar med oss får valuta för pengarna - eller "mer pang för pengarna!".

Vad är din vision framåt?

Min vision är att Epinova ska vara den absolut ledande och bästa partnern i norden för våra kunder! Med vårt ramverk kan vi på ett snabbt och standardiserat sätt och med hög kvalitet leverera lösningar där vi inte bara möter kundernas förväntningar och krav, utan där vi också hjälper kunderna att ligga steget före. Visionen är att vi blir än mer relevanta och att fler kunder hittar till Epinova och ser fördelarna med att jobba med oss - nu när vi har mer att erbjuda. Ja hela kedjan från strategi och design till vidareutveckling och optimering. Vi jobbar redan idag proaktivt som få gör, och vi vill så klart vara den självklara partnern för fler företag!

Jag ser också att vi fortsätter att växa som bolag, med vår unika kultur och mixen av seniora och juniora medarbetare - en smältdegel av kunskap där vi hela tiden utvecklas tillsammans med våra kunder. Vi har börjat den resan, och det vill jag fortsätta bygga framåt. DET är min vision!